Depozitarea, conservarea și păstrarea uleiurilor esențiale
Uleiurile esențiale se păstrează perfect câțiva ani dacă sunt depozitate într-un loc ferit de căldură și lumină. De altfel, au fost găsite esențe în urcioare duble din pământ ars în piramidele din Egipt.
După 1-2 ani (sau 6-9 luni în cazul uleiurilor esenţiale de citrice) de la deschiderea sticluței, uleiurile esențiale nu mai pot fi folosite pentru uz intern. Apa florală este foarte fragilă și nu se păstrează mult timp. Ea trebuie păstrată în flacoane de sticlă fumurie, ferite de căldură și numai pentru o perioadă maximă de aproximativ șase luni.
Modul de depozitare corect este cheia pentru a obține cât mai mult de la uleiuri esențiale terapeutice. Atât uleiurile esențiale, cât și uleiurile vegetale nu reacționează bine la schimbări extreme sau repetate de temperatură. Iar după ce ai cheltuit mulți bani pe toate aceste uleiuri esențiale minunate merită să le păstrezi corect pentru a putea beneficia de proprietățile lor terapeutice.
Păstrarea uleiurilor esențiale – principii de bază
Uleiurile esențiale ar trebui să fie ambalate în sticlă de culoare închisă, deoarece aceasta filtrează lumina ultravioletă. Până destul de recent, chihlimbarul închis era culoarea universală pentru sticlele uleiurilor esențiale. Astăzi, nuanțele închise de albastru, verde și violet au devenit mai populare pentru păstrarea uleiurilor esențiale și toate oferă o oarecare protecție pentru acestea.
Cu toate acestea, indiferent de culoarea sticlei, nu ar trebui să lași niciodată uleiurile esențiale într-un loc unde razele soarelui vor cădea direct pe ele. În câteva luni, acest lucru accelerează dramatic fenomenul de oxidare și deteriorare, datorită proceselor continue de încălzire și răcire. Alege un loc răcoros, întunecat pentru a le păstra în condiții de siguranță departe de căldură și, de asemenea, de copiii curioși – ceea ce este foarte important pentru siguranța copiilor.
Uleiurile esențiale de citrice sunt cele mai predispuse la oxidare, iar pentru a evita daunele cauzate de variațiile de temperatură le poți stoca în frigider. Este recomandat ca uleiurile vegetale și uleiurile de masaj să beneficieze de aceleași condiții de depozitare. Iar cu câteva ore înainte de folosire, le poți scoate din frigider pentru a se încălzi. Nu seta frigiderul prea rece, 5-10 grade Celsius fiind temperatura optimă pentru ele.
Uleiurile esențiale de trandafir și fenicul se pot solidifica la această temperatură și va trebui să le acordăm suficient timp să se încălzească înainte de utilizare. În cazul uleiului esențial de trandafir, prin ținerea sticluței în mână câteva minute se va produce suficientă caldură pentru a dizolva cerurile naturale. Unele uleiuri pot avea nevoie de câteva ore pentru a reveni la normal.
Cutii sau gentuțe de depozitare pentru aromaterapie
Dacă nu ai spațiu suficient în frigider, folosește o cutie de depozitare specială. Ea nu trebuie să fie o cutie de lux, ci una care să îți permită să le păstrezi pe toate într-un singur loc ferit de schimbările extreme de temperatură. Păstrarea uleiurilor esențiale în condiții de siguranță într-o cutie sau gentuță de aromaterapie este o investiție înțeleaptă care se va amortiza în timp.
Uleiurile esențiale terapeutice sunt moderat volatile, motiv pentru care, după fiecare folosire, trebuie să punem imediat capacul și să le depozităm la locul lor. Deoarece uleiurile esențiale sunt inflamabile, nu trebuie lăsate în apropierea surselor de aprindere, cum ar fi aragazurile, lumânările sau flăcările deschise. Atâta timp cât sunt stocate în condiții de siguranță, uleiurile esențiale nu vor prezenta niciun pericol.
Un ultim punct, dar foarte important: nu stoca uleiurile esențiale nediluate în sticle de plastic, deoarece majoritatea uleiurilor vor consuma și, în unele cazuri, vor topi plasticul. Când concentrația de ulei esenţial este foarte mică, cum este în cazul preparatelor cu uleiuri vegetale, ele pot fi stocate şi în recipiente de plastic.
Atenție la produsele modificate
Unii angrosiști nu se jenează să contrafacă uleiurile esențiale. Cu un litru de ulei pur, ei comercializează zece litri de ulei de calitate mai slabă. Bineînțeles, profitul este important pentru ei și acest lucru justifică modul lor de a proceda.
În Franța, de exemplu, se vinde mult mai mult ulei de levănțică decât se produce în realitate. Diluarea uleiurilor esențiale cu alte uleiuri, în general cu uleiuri vegetale, poate reprezenta un procedeu acceptabil dacă este vorba de ulei de jojoba, dar este important ca acest lucru să fie semnalat consumatorului printr-o mențiune specială pe etichetă.
Dacă remarci un reziduu unsuros pe piele după ce ai folosit un ulei esențial, însemnă că a fost alterat cu un ulei vegetal. Uleiurile esențiale pure nu sunt unsuroase. Deoarece diferite plante produc cantități diferite de ulei esențial, prețul variază de la un produs la altul. Așa că dacă vreodată ți se va oferi mai multe tipuri de uleiuri esențiale la același preț, ai grijă, pentru că ar putea să fie contrafăcute!