Cum tratăm dermatita și eczemele?
Aceste două manifestări pruriginoase sunt inflamații ale pielii și apar cel mai adesea din cauza unei alergii, dar ele pot reprezenta, de asemenea, semne ale unei boli hepatice. Dermatita rezultă în urma unor factori externi cum sunt arsurile provenite în urma expunerii la soare sau contactul cu diferite plante, metale de la bijuterii purtate în exces, mai ales pe căldură.
Factorii interni care pot determina sau întreține dermatita sunt produsele chimice iritante, precum săpunurile, șampoanele sau pot fi diverse alergii sau intoleranțe alimentare. În ambele cazuri, atât al dermatitei cât și al eczemelor, pielea poate deveni roșie și exfoliată cu senzația de mâncărime. Iritațiile se pot infecta în urma zgârieturilor, de aceea senzația neplăcută trebuie tratată cât mai repede. Pericolul crește mai ales în cazul celor mici, care vor încerca să calmeze senzația prin scărpinat.
Uleiurile esențiale dispun de o serie de proprietăți benefice pentru tratarea corectă a acestor afecțiuni. Fie că sunt folosite ca și compus simplu sau în amestec, ele trebuie folosite ca și o cură în urma inflamației și trebuie aplicate pe pielea curată și dezinfectată corespunzător, pentru un efect mai rapid și mai puternic.
Uleiuri esențiale simple: Cistus, Roman Chamomile, Geranium (mușcată), Lavender (levănțică), Myrrh (smirnă)
Uleiuri esențiale amestec: Purification, Melrose
Aplicare și mod de folosire: Poți aplica uleiurile singulare sau amestecurile atât în stare pură, cât și diluate, în funcție de uleiurile utilizate. Aplică 1-2 picături de ulei esențial, diluate în cantități egale cu ulei vegetal direct pe zona afectată.