Tot ce trebuie să știi despre uleiurile esențiale terapeutice

Tot ce trebuie să știi despre uleiurile esențiale

Uleiurile esențiale terapeutice sunt produse la care putem să apelăm cu încredere atât pentru tratarea afecțiunilor fizice și dezechilibrelor hormonale, cât și pentru îmbunătățirea echilibrului emoțional și stării de spirit. Deoarece pe piață există și uleiuri esențiale impure, diluate sau realizate pe cale sintetică - care au calități terapeutice mult reduse, chiar absente - este important să știm să distingem între uleiurile esențiale de calitate și cele de o calitate îndoielnică.

Publicat pe 19 martie 2015 în Despre uleiuri

Principii de calitate

Majoritatea uleiurilor esențiale de calitate provine din culturi biologice sau din plante sălbatice. Cu cât o plantă a fost supusă mai multor intemperii în perioada sa de creștere, cu atât mai bună este calitatea sa, pentru că planta a fost întărită. O plantă foarte protejată este mai slabă și prin urmare esența sa are proprietăți terapeutice mai slabe.

Pesticidele și insecticidele nu se înfiltrează în uleiurile esențiale, exceptând esențele unor citrice (de exemplu cele de portocală și grepfrut), pentru care se folosește un alt procedeu de extragere – presarea la rece a cojilor fructelor.

Uleiuri esențiale pure versus uleiuri esențiale diluate

Cu toate acestea, multe uleiuri esențiale de pe piață sunt de calitate slabă. Compoziția chimică a uleiurilor variază în funcție de planta folosită, de locul și metoda de cultivare, precum și de modul de extragere. Însă, în zilele noastre, domeniul chimiei a ajuns atât de avansat, încât face posibilă crearea uleiurilor esențiale sintetice, care nu au însă valoarea terapeutică a uleiurilor esențiale naturale.

Pe de altă parte, uleiurile esențiale sunt deseori diluate cu alcool, uleiuri vegetale sau alte uleiuri de calitate mai slabă. Proprietățile lor terapeutice sunt astfel atenuate. Ferește-te de uleiurile esențiale cu un preț foarte mic pentru că cel mai probabil este un semn că acestea au fost diluate!

Un ulei esențial de calitate este scump datorită cantitații mari de plante utilizată în extragerea lui. De exemplu, pentru a obține un litru de ulei esențial de trandafir sunt necesare 4 tone de petale de trandafir. Iar în final, prețul ridicat este justificat atât de cantitatea de plante folosită, cât și de munca depusă pentru extragerea esențelor pure.

Cum citim etichetele

Atunci când cumperi un ulei esențial, trebuie să ții cont de câteva elemente pentru a distinge între uleiurile pure și cele care au fost modificate prin adăugarea unor substanțe sintetice sau naturale – lucru obișnuit pe piață, căci costul uleiurilor esențiale pure este ridicat și nici o normă de calitate nu ajută consumatorul să facă o alegere judicioasă. Iată, deci, elementele pe care le poți verifica.

În primul rând, varietatea botanică ar trebui să fie întotdeauna menționată pe sticluță, deoarece există mai multe varietăți din aceeași specie de plantă cu efecte terapeutice distincte. De exemplu, Eucalyptus globulus are efecte terapeutice asupra căilor respiratorii profunde, în timp ce Eucalyptus radiata acționează asupra sinusurilor, iar Eucalyptus citriodora este eficient în tratarea inflamațiilor articulare.

În al doilea rând, locul culturii este vital, pentru că în funcție de sol, lumină și chiar aer, planta va avea compoziții chimice diferite. Iar calitatea și proprietățile terapeutice ale uleiurilor depinde de compoziția chimică a plantelor.

În al treilea rând, asigură-te că este mențional tipul de cultură, deoarece calitatea biologică garantează absența reziduurilor de pesticide sau de minerale nedorite. Astfel, în plus, uleiurile esențiale care provin din culturi biologice sau de la plante sălbatice prezintă o calitate și o putere de terapeutică superioare.

În concluzie, este de dorit să se obțină o garanție triplă:

  • varietatea botanică certificată și, eventual, tipul chimic
  • locul culturii
  • tipul de cultură