Uleiurile esențiale – efecte și beneficii
Aroma uleiurilor esențiale influențează totul de la starea psihică la durata de viață, acest fapt datorându-se însuși mecanismului de funcționare al mirosului. Când o aromă este inhalată, moleculele parfumului se atașează automat de receptorii celulari specializați din membrana olfactivă. Fiind stimulat de moleculele aromatice, receptorul olfactiv transmite un impuls electric către bulbul olfactiv care transmite la rândul său impulsul către sistemul limbic.
Simțul olfactiv este singurul simț care acționează direct asupra sistemului limbic, centrul emoțiilor noastre. Toate emoțiile pe care le trăim, de la anxietate la frică, furie sau bucurie sunt legate de acest centru cerebral. De asemenea, acesta acționează direct și asupra hipotalamusului, centrul de comandă al glandelor endocrine care controlează producția de hormoni, cât și cea de neurotransmițători.
Deoarece sistemul limbic comunică direct cu alte regiuni ale creierului, cum sunt cele care controlează pulsul, tensiunea, respirația, memoria, nivelul de stres și echilibrul hormonal, uleiurile esențiale pot avea puternice efecte fiziologice și psihologice.
Acționând direct asupra sistemului limbic și, deci, asupra hipotalamusului, aroma uleiurilor esențiale ajută la combaterea stresului și a traumelor emoționale, precum și la stimularea producției de hormoni, precum cei tiroidieni (hormonii care influențează nivelul de energie) sau cei de creștere (care influențează longevitatea).
Uleiurile esențiale pot fi folosite și la reducerea apetitului și menținerea greutății, având în vedere că hipotalamusul controlează senzația de sațietate. O altă întrebuințare uzuală a uleiurilor esențiale este stimularea libidoului și îmbunătățirea activității sexuale. Cele mai bune arome pentru stimularea libidoului sunt cele de lavandă și dovleac.
Alte studii realizate în cadrul universităților din Viena și Berlin au confirmat că unele uleiurile esențiale, cum ar fi cele de vetiver, paciuli, lemn de cedru, lemn de santal și tămâie, pot crește nivelurile de oxigen din creier cu până la 28%. Oxigenarea ridicată a creierului poate conduce la creșterea nivelului de activitate din sistemul limbic și hipotalamus, având astfel efecte puternice atât asupra emoțiilor, învățării, memoriei, cât și asupra proceselor fiziologice ale organismului, ca de exemplu funcțiile sistemului imunitar, echilibrul hormonal și nivelurile de energie.
Stimularea corespunzătoare a nervilor olfactivi poate reprezenta o terapie alternativă eficientă în tratarea unei game diverse de afecțiuni fizice, psihice și emoționale. Prin inhalare, uleiurile esențiale pot juca un rol important în teritoriul larg și încă neexplorat al medicinei alternative.