Cum prevenim înțepăturile de insecte

Aproape toată lumea este sensibilă la înțepăturile de țântari, însă pentru cei cu alergii severe, simptomele pot fi foarte deranjante. Cele mai multe înțepături apar fie seara, fie în zori, când țântarii sunt cei mai activi. În timp ce țânțarii de sex masculin sunt inofensivi, hrănindu-se numai cu nectar și apă, femelele sunt în căutare de sânge.

Publicat pe 03 iulie 2015 în Utilizare uleiuri esențiale

Țânțarii tind să prefere în special oamenii care sunt supraponderali și pe cei cu grupa sanguină O. De asemenea, insectele fiind atrase de căldură, purtarea hainelor de culoare închisă (care absorb multă căldură) face ca o persoană să fie mult mai cautată de insecte. Oamenii care locuiesc în climat umed au un risc ridicat de a fi înțepați de țânțari.

Țânțarii își găsesc victima cu ajutorul mirosului – fiind atrase de dioxidul de carbon pe care îl expiră oamenii, precum și de substanțe din transpirație. Cu cât o persoană a fost de mai multe ori înțepată de țânțari, cu atât este mai probabil să devină imună în timp. Astfel adulții au de obicei reacții mai puțin grave la înțepăturile de insecte decât copiii.

Pericole pentru sănătate

Cele mai comune simptome sunt umflăturile roșii pe piele și senzația de mâncărime, care nu sunt cauzate de înțepătura în sine, ci de o reacție a sistemului nostru imunitar la proteinele din saliva țânțarului.

Simptomele în cazul unei reacții alergice mai severe pot include: mâncărimi, leziuni, vănătăi, inflamații, urticarii sau chiar anafilaxie (care conduce la umflarea gâtului, respirație șuierătoare, necesitând asistență medicală imediată).

Reacțiile alergice nu sunt singura problemă când vine vorba de înțepăturile de țânțari. Țânțarii pot transmite, de asemenea, boli grave, precum malarie, febră dengue, encefalită, febră galbenă, meningită.

Uleiurile esențiale de puritate terapeutică ne vin în ajutor fără a produce efecte secundare nedorite!

Pentru că majoritatea produselor care țin la distanță insectele și țânțarii sunt foarte toxice este important să știm să ne preparăm propriile spray-uri anti-tânțari și anti-insecte cu ajutorul uleiurilor esențiale naturale de puritate terapeutică.

Remedii naturale pentru înțepăturile de insecte

Există multe uleiuri esențiale care prin aromele lor specifice pot ține la distanță țânțarii și insectele. Câteva dintre ele: uleiul esențial de cuișoare, iabră de lămâie, lămâie, portocală, eucalyptus blue, lemn de cedru, rozmarin, arbore de ceai, lavandă, mentă, busuioc, trandafir, mușcată, scorțișoară, cimbru, pin, paciuli și lemn de santal.

Și mai specific, uleiurile esențiale care țin la distanță:

• țânțarii – eucalipt, lămâie, mentă, busuioc, cuișoare, cimbru, iarbă de lămâie, mușcată, lavandă, Purification Blend
• puricii – lemn de cedru, citronella, eucalipt, arbore de ceai, iarbă de lămâie, lavandă, portocală, pin
• căpușele – trandafir, mușcată, ienupăr, cimbru, grepfrut, oregano

Fă-ți propriul spray anti-insecte, numai din ingrediente naturale. Folosește un recipient cu pompiță (100 ml), în care pui apă și 15-20 picături din unul sau mai multe din uleiurile de mai sus. Pulverizează pe piele, chiar și pe zonele ce vor fi acoperite de haine. Țânțarii mușcă și prin tricou. :D Lasă să intre în piele și apoi ia hainele pe tine. Pielea va mirosi divin, nu va fi deloc lipicioasă și vei vedea că țânțarii nu vor mai mușca. Se poate folosi și pe pielea copiilor, ținând cont de precauțiile fiecărui ulei din amestec.

Pentru înțepăturile de insecte care nu cer prea multă atenție, o simplă picătură de ulei esențial de lavandă sau de arbore de ceai va preveni orice mâncărime. Uleiul esențial de mușetel și de lavandă reduc inflamațiile, atenuând senzația de mâncărime și alte reacții alergice. Pentru prevenirea mâncărimii poți, de asemenea, să folosești ulei esențial de arbore de ceai sau mentă.